Kilremmar

Vi på Racktech håller ett brett sortiment av kilremmar. Ibland kan det dock vara förvirrande med alla dimensioner och beteckningar. Hur vet ni vilken storlek som skall beställas?

I många fall finns det en beteckning på själva kilremmen, och i detta fall är bara att ange denna beteckning när ni beställer en ny rem.

Men ibland finns ingen beteckning på själva remmen, eller den kanske är så sliten eller nedsmutsad att det inte går att avläsa vad det står. Då gäller det att man är en smula kreativ.

Bra att känna till: En kilrem slits oftast på sidorna, och med tiden kan den ”sjunka ned” i remskivans spår. Detta slitage kan medföra att remmen verkar vara för lång. Det utvändiga måttet är dock detsamma, och det är det man mäter när det är dags att beställa en ny.

MÄTNINGEN

Bredd: Detta är det första man mäter. Mät bredden över det bredaste stället på remmens rygg.
Höjd: Höjden mäter man helt enkelt från botten av remmen upp till ryggen.

Det är skillnad på om kilremmen är slät, eller om den är försedd med ”kuggar”. Om den har kuggar, skall det finnas ett ”X” i beteckningen, annars inte.

Längd: Börja med att mäta omkretsen på remmen, både utvändigt och invändigt. Från den utvändiga längden dras skillnaden mellan utvändig och invändig längd av. Siffran du får fram skall delas med 25,4 för att få fram längden räknat i tum.

Ibland finns ingen rem att tillgå, eller den är kanske så skadad att den inte går att mäta. I det läget finns det dock en chans att räkna fram en teoretisk längd på remmen – om den löper över 2 remskivor och utan en spännrulle.

Man börjar med att mäta båda remskivornas utvändiga diameter i millimeter. Därefter mäts cc-avståndet mellan axlarna. Resultatet man får fram läggs in i följande formel:
(Diameter remskiva A + diameter remskiva B) x 1,57 + CC + CC. Summan man får fram är längden på remmen, mätt utvändigt i millimeter.

HJÄLP MED MÄTNING

Att mäta en kilrem är inte alltid det enklaste. Racktechs personal har den kunskap som krävs för att säkerställa att ni får exakt rätt dimension.

Har ni en trasig eller sliten kilrem, och behöver hjälp med att ta fram de exakta måtten? Vi hjälper er gärna! Hör av er till oss via vårt kontaktformulär.

Kontakta oss för mer information och prisuppgift